At ryge eller ikke ryge
Som ung vil du på et eller andet tidspunkt blive stillet over for valget mellem at ryge eller ikke ryge, og hvordan træffer man så lige det valg?
Mit forslag er, at du seriøst overvejer følgende tre spørgsmål :
1) Hvad kan jeg opnå ved at ryge?
Mange begynder at ryge, fordi de gerne vil ligne kammerater eller veninder, der ryger. Andre begynder for at virke voksne, holde vægten, trodse deres forældre eller måske bare af nysgerrighed. ALLE har en eller flere grunde til at begynde. HVAD er dine?
2) Kunne jeg opnå det samme på andre, måske bedre eller billigere måder?
Når du ved, hvad rygningen måske kan give dig, er det langt nemmere at finde alternativer. Prøv eventuelt at snakke med andre, der har været i samme situation, eller søg på internettet.
Vær især opmærksom på to fordele ved rygningen, som ”ældre” rygere ofte bruger: 1) Rygning er hyggeligt og 2) rygning er afstressende.
Disse fordele gælder kun for dem, der kan nøjes med at ryge til fest eller under pres - og dem er der m e g e t langt imellem. Når kroppen har vænnet sig til nikotin, opstår der nemlig fysiske abstinenser (ubehag), såfremt tilførslen af nikotin stopper i mere end 1-2 timer. Et normalt cigaretforbrug kommer derfor hurtigt op på 15-20 per dag, hvoraf den første helst skal ryges inden for 10-15 minutter efter opvågning - og det er bestemt hverken hyggeligt eller afstressende.
3) Hvad risikerer jeg ved at bruge rygning som middel til at opnå fordelene i punkt 1)?
På dette punkt er alle med forstand på sundhed enige: RYGNING ER FARLIGT! Det er endda tre gange farligere end ”russisk roulette”. Her er chancen for at overleve trods alt 5:6, ved rygning er den 1:2 (hver anden ryger dør af en tobaksrelateret sygdom!).
Det spørgsmål, du bør stille dig selv, er derfor: ”Vil jeg virkelig risikere mit liv, helbred og udseende for at opnå fordelene i 1)?” og hvis jeg alligevel begynder at ryge: ”Hvor nemt - eller vanskeligt - er det så at stoppe rygningen, før den måske stopper mig?”
Med hensyn til sidste spørgsmål er det tilsyneladende nemt. I hvert fald, hvis man skal tro på reklamerne for rygestop. Der er bare et stort MEN: Vil man stoppe, skal man først træffe en beslutning om at stoppe - og DET er vanskeligt. Rygere bliver nemlig meget hurtigt eksperter i ”Undskyldninger for at udskyde rygestoppet”. ”Jeg skal lige over eksamen, ferien, arbejdspresset, nytårsaften, byturen og den næste fødselsdag!”, ”Jeg kan (endnu) ikke mærke nogen helbredsskader!” og ”Min læge siger, at jeg er sund og rask!” er blot nogle af undskyldningerne - og
DERFOR stopper de fleste først, når rygningerne har sat sine tydelige spor.
ALTSÅ: ”Hvis du begynder at ryge, hvornår vil du så stoppe igen?”
Råd til pårørende
Rygeafvænning